Rotsklimmen in de Ardennen en bergbeklimmen in België

In België zijn er tietallen klimgebieden variërend in grootte met een handvol klimroutes. Enkele rotsen hebben een hoogte van 100 meter, terwijl de meeste een hoogte hebben van ongeveer 20 meter. Vrijwel alle klimroutes in het land zijn goed gehaakt met modern en goed materiaal. Om een goed voorbeeld te geven, starten we met het onderwerp rotsklimmen Ardennen.

Rotsklimmen Ardennen

Ardennen BelgiëDe rotgebieden liggen in de buurt van Luik en ten zuiden van Namen en het is een prima plek om te beginnen met een klimsport. Op de plekken zelf zijn er vele activiteiten voor zowel vakantiegangers als klimmers die lessen volgen. Op velen plaatsen in de Ardennen kun je abseilen. Vaak zijn de rotsen een eigendom van de gemeente of een privépersoon. Daarom heb je als een Nederlander hiervoor toestemming nodig en een jaarkaart om te mogen klimmen. Voor een Belg moet je lid zijn van een klimvereniging.

 

Klimregeling in België

Als Belg moet je lid zijn van een klim vereniging om te mogen klimmen. Om te mogen klimmen als een Nederlander in België moet je in bezit zijn van een klimjaarkaart. Deze kan men aanschaffen bij de Nederlandse klim- en bersport vereniging (NKBV). De Belgische klimbonden CAB en KBF pachten en onderhouden deze gebieden zodat de klimgebieden toegankelijk worden gemaakt voor klimmers. Dit kost wel mankracht en geld. Hierbij worden namelijk zowel de belangen van natuur en milieu, aansprakelijkheid vanwege grondeigenaren en klimmers zorgvuldig tegen elkaar afgewogen.

 

Om dit ook toegankelijk te maken voor Nederlandse klimmers, draagt de NKBV  jaarlijks ruim 80.000 euro bij aan de totale kosten voor pacht en onderhoud. Als ruil hiervoor kunnen Nederlandse oftewel NKBV-leden, net als de leden van Belgische verenigingen CAB en KBF, op de grootste en mooiste Belgische klimmassieven klimmen. Daarnaast breiden jaarlijks de klimgebieden ook nog eens uit!Rotsklimmen ardennen

 

Indien NKBV-leden niet de behoeftes hebben om in België te klimmen, hoeven zij geen bijdrage leveren aan de kosten.


(c) 2017 bergsport-bpa