K2 en andere gevaarlijke bergen beklimmen

k2 mountain

Bergbeklimmen is een populaire sport, maar dit is geen sport zonder risico’s. Mensen die van alpinisme houden, zoeken graag een flinke uitdaging op. Hier is op zichzelf niets mis mee, maar bij bergbeklimmen komen er bij een flinke uitdaging ook grote risico’s kijken. De geschiedenis wijst uit dat er veel mensen zijn gestorven tijdens het beklimmen van gevaarlijke bergen, zoals de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, of de K2 berg, de op één na hoogste berg ter wereld en de moeilijkst te beklimmen bergtop op onze planeet. Omdat er al zoveel mensen zijn overleden tijdens het beklimmen van deze bergen, is het belangrijk om u te realiseren welke gevaren u loopt als u besluit om één van de moeilijkste bergen ter wereld te gaan beklimmen.

 

De risico’s van alpinisme

Het grootste risico en het grootste gevaar van bergbeklimmen, is het valgevaar. Omdat u zich op grote hoogte begeeft, is er altijd het risico dat u valt. Dit hoeft niet altijd te wijten te zijn aan een slechte klimtechniek, maar dit kan ook het gevolg zijn van een lawine. Een ander risico van het bergbeklimmen komt u tegen als u één van de hoogste bergen van Europa of één van de hoogste bergen van de wereld, zoals de Mount Everest of de K2 berg, gaat beklimmen. Dit heeft te maken met de enorme hoogte waarop u zich bevindt. Op grote hoogte wordt het lastiger om adem te halen, omdat de hoeveelheid zuurstof in de lucht afneemt. Helaas vallen er daarom ook regelmatig doden op de Mount Everest en de K2 berg. Van elke dertig klimmers die de Mount Everest besluit te gaan trotseren, haalt een klimmer de terugreis niet. Bij de K2 berg ligt dit aantal zelfs nog hoger. Eén op de vier klimmers komt niet levend terug van de klim. De K2 berg wordt om deze reden ook wel de ‘killer mountain’ genoemd.

 

De K2 berg

Toch zijn de gevaarlijkste bergen, zoals de K2 berg, erg in trek bij écht fanatieke bergbeklimmers. Om u toch goed op de hoogte te laten zijn van de risico’s die het beklimmen van deze berg met zich meebrengt, is het verstandig om misschien eens een documentaire over de K2 berg te kijken, zodat u weet waar u aan begint. Zo weet u zeker dat u niet volledig onvoorbereid van start gaat en zo weet u waar u aan begint.


(c) 2017 bergsport-bpa