Bergsport activiteiten introductie deel 2

In deel 1 hebben we iets vertelt over de simpele bergsport activiteiten. Deel 2 geeft een korte toelichting over ijsklimmen, rotsklimmen en toerskiën.

bergsport acitiviteiten : ijsklimmen

IJsklimmen

De bergsport blijft voortdurend evolueren. Waar men oorspronkelijkstijle verijsde flanken met stijgijzers en ijsbijlen moest beklimmen alleen maar uit noodzaak was om een bergtop te kunnen bereiken, is het ijsklimmen uitgegroeid tot een discipline op zich. Deze discipline heeft zich ook verplaatst naar een ander terrein. Een ijsklimmer hoeft niet meer het hooggebergte in om zijn sport te beoefenen. In de bergen zijn een overvloed aan riviertjes en vooral watervallen die in de winter worden omgetoverd tot een waar ijsklimparadijs. Talrijke topo’s beschrijven de jaarlijks terugkerende ijwatervallen die de moeite waard zijn te beklimmen. De discipline is ondertussen zo populair geworden dat er ook competities worden ingericht op artificiële ijsstructuren.

Rotsklimmen

Waar rotsklimmen een discipline is binnen de bergsport kan rotsklimmen nog eens opgesplitst worden in een aantal disciplines. Sportklimmen, alpien rotsklimmen, boulderen en drytoolen.

Sportklimmen is de meest voorkomende vorm en bestaat uit het beklimmen van goed geëquipeerde rotsen. In de rotsen zijn de nodige haken en/of plaquetten aangebracht om met behulp van o.a. touw, gordel en musketons op een veilige manier de rots te beklimmen.

Alpien rotsklimmen is een avontuurlijkere vorm van het rotsklimmen. Hier worden beklimmingen gedaan van rotsen waar weinig of geen voorzieningen zijn. De tussenzekeringen en standplaatsen moeten zelf aangebracht worden door gebruik te maken van klemblokken, camelots en friends. Dit vraagt een uitgebreidere kennis en vaardigheid dan het sportklimmen.

Boulderen bestaat erin om korte routes op rotsblokken van een 3 à 4 meter hoogte te beklimmen. Door de beperkte hoogte is het niet noodzakelijk om klimtouwen, gordels en musketons te gebruiken. Eencrashpad kan volstaan om de val van een klimmer op te vangen. Omdat het korte routes zijn, laag bij de grond is boulderen uitermate geschikt om eens een moeilijkere route te proberen en samen met wat vrienden de route te ontcijferen en je grens verleggen.

Drytoolen is eigenlijk een variant van het ijsklimmen. Daat waar ijsbijlen en stijgijzers bedoeld zijn om in ijs te gebruiken bestaat de mogelijkheid om deze hulpmiddelen ook te gebruiken op de rotsen. Drytoolen is een noodzakelijk kwaad om bij het ijsklimmen passages met weinig of geen ijs te overbruggen en ondertussen uitgegroeid tot een aparte discipline op de rots.

Toerskiën

Toerskiën is dé mogelijkheid om ook in de winter volop van de bergen te genieten. Met aangepaste schoenen en bindingen stapt u met stijgvellen onder de ski’s naar boven. Daarna volgt een afdaling door zalige poeder of boterzachte firn. In niet ideale omstandigheden wordt u soms geconfronteerd met minder comfortabele sneeuw. De ware bergliefhebber laat zich hierdoor niet afschrikken . Hij/zij schudt na een val met de glimlach de sneeuw van zich/haar af… Deelnemers – met de juiste spirit die éénmaal van het toerskiën geproefd hebben, zijn ‘verkocht’ voor het leven!

Bij het toerskiën onderscheiden we 3 disciplines: het klassieke toerkiën, het skihoogtoeren of ski-alpinisme en het “freeriden” of “Variantenfahren”. Bij klassiek toerskiën is het gebruik van klimtechnisch materiaal niet nodig. Vele typische wandelbergen kan u in de winter beklimmen…én de afdaling is zoveel aangenamer dan in de zomer. Bij het ski-alpinisme komen gletsjers en pittige klimpassages aan bod. Het is de meest allround discipline uit de bergsport. Bij het freeriden tenslotte gaat u vanuit een skigebied/-lift op zoek naar interessante off-piste afdalingen. Af en toe worden voor een half uurtje de vellen bevestigd of komt wat klauterwerk om de hoek kijken. Zo kan u net dat couloirtje of die Rinne bereiken waarlangs u naar beneden suist.

Bij alle drie de disciplines zijn een prima conditie, dito skiniveau, grondige kennis van tochtplanning – ook van de afdaling – maar vooral kennis en inschatten van lawinegevaar enorm belangrijk. Tijdens onze stages trachten wij u dit bij te brengen in een goede mix van opleiding, begeleiding en tochtplezier.


(c) 2017 bergsport-bpa