IJsklimmen en overige categorieën bergbeklimmen

Bergsport is tegenwoordig zeer populair. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vakantie op een sportieve manier in te richten en besluiten om te gaan bergwandelen of te gaan bergbeklimmen. Bergbeklimmen wordt ook wel alpinisme geworden en wordt steeds meer gezien als een serieuze, echte sport. Er zijn vele verschillende vormen van bergbeklimmen. Zo is het mogelijk om te gaan bergklimmen zonder touw, kunt u gaan boulderen of kunt u gaan rotsklimmen. De twee bekendste en misschien wel meest uitgevoerde manieren van bergbeklimmen of alpinisme zijn ijsklimmen en rotsklimmen. Hieronder vertellen we u meer over deze drie vormen van bergbeklimmen, zodat u kunt bepalen of deze sport iets voor u is. Lees dus gauw verder!

Ijsklimmen

Ijsklimmen is het beklimmen van rechtopstaand ijs. Voor een vakantie waarin u kunt genieten van het ijsklimmen, moet u vaak afreizen naar het hoge noorden waar u geschikte locaties vindt om deze sport tot uitvoering te brengen. Het beklimmen van dit soort ijs wordt veel gedaan in gletsjers, maar ook het beklimmen van bevroren watervallen is tegenwoordig een zeer populaire vorm van ijsklimmen. Om goed te kunnen ijsklimmen, is het belangrijk om met het juiste materiaal te werken. Ijsklimmen kan behoorlijk gevaarlijk zijn en het is zeer belangrijk dat u goed in het ijs blijft hangen en niet naar beneden valt. Om zo veilig mogelijk te ijsklimmen, is het belangrijk om in het bezit te zijn van een goede sportuitrusting, maar dat u ook in het bezit bent van ijsbijlen, ijsschroeven (het liefste met schock-absorbers), warme kleding en stijgijzers

.ijsklimmen

Rotsklimmen

Rotsklimmen is ook een vorm van alpinisme, waarbij de bergbeklimmer zich al klimmende over de rotsen verplaatst. Net als ijsklimmen wordt rotsklimmen veel voor recreatieve doeleinden gedaan. Het is belangrijk om deze sport alleen uit te voeren op rotsen die geschikt zijn voor rotsklimmen. U wilt immers niet het risico lopen dat u een rots beklimt waar veel losse stukken steen op zitten. Om op een veilige manier te kunnen rotsklimmen, gaat u op zoek naar geschikte rotsen die in het beheer zijn van bijvoorbeeld klimclubs. Hiervan zijn er een heleboel in België, dus er is keuze genoeg! Meer weten? Bekijk onderstaande video een:

 


(c) 2017 bergsport-bpa