Uitrusting voor bergbeklimmen: wat is belangrijk

uitrusting voor bergbeklimmen

Bergbeklimmen is een zeer populaire sport. Deze sport wordt veel beoefend door echte avonturiers die een liefde voor uitdagende activiteiten én een liefde voor de natuur hebben. Bergbeklimmen is echter niet geheel zonder risico’s. Er zijn verschillende manieren van bergbeklimmen (ook wel alpinisme genoemd) en geen van deze manieren is volledig zonder risico’s. Bij het beklimmen van rotsen kunnen er bijvoorbeeld stukken rots los zitten en bij het beklimmen van opstaand ijs is het belangrijk om niet op grote hoogte alsnog naar beneden te vallen. Een goede uitrusting kan helpen bij het veiliger uitoefenen van deze sport. Daarom vertellen wij u graag meer over bergklimspullen die niet mogen ontbreken in uw gereedschap voor het bergbeklimmen.

 

Alpinisme: wat voor gereedschap heb ik nodig?

De juiste uitrusting voor het bergbeklimmen bevat diverse materialen. Allereerst is het belangrijk om touw bij u te hebben. Touw is altijd goed om bij u te hebben, wat voor vorm van alpinisme u ook gaat beoefenen. Neem een touw mee van minimaal 45 meter lang en neem het liefst zelfs twee touwen mee die minstens deze lengte hebben, zodat u altijd gebruik kunt maken van een reservetouw. Tevens is het belangrijk om een navigatie mee te nemen als u in de wilde natuur gaat klimmen. Zo loopt u niet het risico dat u onderweg de weg kwijt raakt. Een groot deel van uw alpinisme uitrusting hangt ook af van het soort berg dat u gaat beklimmen. Gaat u bergbeklimmen in de sneeuw? Neem dan ook sneeuwscheppen mee.

Bergbeklimmen uitrusting

En gaat u ijsklimmen? Dan is het verstandig om u zeer warm aan te kleden en materiaal mee te nemen als ijsbijlen en ijsschroeven. Bij het rotsklimmen hebt u weer minder warme kleding en heel ander soort gereedschap nodig voor het bergbeklimmen. Het is goed om u hier van tevoren in te verdiepen, zodat u zeker weet dat u de juiste spullen bij u hebt.

Kleding voor het bergbeklimmen

Als u gaat bergbeklimmen, is het belangrijk om goede kleding voor het bergbeklimmen aan te schaffen. Kleding kan u helpen om de sport van het bergbeklimmen veiliger te beoefenen. Wat voor soort materiaal en kleding u nodig hebt, hangt volledig af van het soort bergbeklimmen dat u gaat doen. Bij het ijsklimmen is het verstandig om zeer warme en isolerende kleding te dragen, terwijl u bij het rotsklimmen vaak gebaat bent bij beschermende en stevige, maar luchtige kleding.


(c) 2017 bergsport-bpa